Edebiyatçıların Kalbi Bursa’da Atıyor!

Edebiyatçıların Kalbi Bursa’da Atıyor!

“Teyyare Fark Yaratıyor!” Bursa’nın tarihi yüzü Teyyare Kültür Merkezi geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin tanınmış edebiyatçılarına ev sahipliği yaptı. Mehmet Nuri Yardım’da Bursa’ya gelen Edebiyatçılardan biriydi. Yardım, Teyyare’de gençler ile buluşarak deneyimlerini paylaştı. Bursa’da gençlerin ilgisinden oldukça memnun kaldığını belirten Yardım; “İstanbul’un elbette gönüllerde müstesna bir yeri var, bu tartışmasız. Edebiyatçıların İstanbul’dan sonra en çok kalbini bağladığı şehir Bursa’dır diyebiliriz. Türkiye’nin bütün şehirleri güzeldir, hepsini severim. Lâkin göremediğim, gezemediğim şehirlerimizin hasreti ve hicranı içindeyim. İstanbul’un elbette gönüllerde müstesna bir yeri var, bu tartışmasız. Edebiyatçıların İstanbul’dan sonra en çok kalbini bağladığı şehir ise diyebilirim ki Bursa’dır. Meselâ Ahmet Hamdi Tanpınar, Safiye Erol iki büyük Bursa hayranıdır. Ciğerdelen yazarı, İstanbul, Bursa ve Edirne’yi eserlerinde niçin sıklıkla anar? Çünkü bu üç şehir, Osmanlı kokusu taşır da ondan. Ben de İstanbul’dan sonra en ziyade mübarek Bursa’ya tutkunum. Zira ecdadımın ruhaniyetini üstünde taşıyor.” İfadelerini kullandı.

Unutulmayan Edebiyatçılarımızı Anlattım…

Yardım; “Kültür ve sanat faaliyetlerine büyük değer veren ve bu sahada bütün illerimize örnek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, ‘Edebî Şehir Bursa’ ve ‘Düşünen Şehir Bursa’ başlıklı iki seri konferansı sürdürüyor. Aydınları, yazarları davet edip alanlarında konuşturuyor. Ben de bir davet üzerine bu aziz şehrimize geldim. Tayyare Kültür Merkezi’nde gençlerle birlikte olduk. Bugüne kadar yüzlerce mekânda konuşmak nasip oldu ama Bursa’daki hava bambaşkaydı. “Unutulmayan Edebiyatçılarımız”ı anlattım. Salonu dolduran yüzlerce genç, sohbeti pürdikkat dinledi, soru sorup düşüncesini açıkladı. Beyin fırtınası estirdiler. Hele toplantıdan sonra bazı gençlerin yanıma gelip “Efendim, bizi teşvik ettiniz, yüreklendirdiniz, yazmaya, edebiyata daha ciddi sarılmak istiyoruz, bizi lütfen yönlendirir misiniz?” tarzındaki sözleri beni bahtiyar etti. Bursa’dan aynı gün döndüm ama bu cevval gençlerle irtibatım devam ediyor. İnşallah onlar, geleceğin kalem erbabı olacak.” Dedi.

Ünlü İsimler Gelecek…

Yardım; “Uzun zamandır gidemediğim Bursa’da, Büyükşehir Belediyesi’nin göremediğim çok güzel kültürel yayınlarını inceleme fırsatı buldum. Bir kaçını şimdilik ismen zikredelim: Bursa Camilerinde Revak (Özlem Çuhadar), Yaşayan Müze Bursa (Hazırlayan İsmail Cengiz), Bursa Ulu Cami (Editör Bilâl Kemikli), Tarihî Bursa Mezar Taşları Bursa Hazireleri (Bedri Mermutlu- Hasan Basri Öcalan). İsimlerinden anlaşılacağı gibi her bir eser ayrı bir yazı konusu. O yazıları tehir edip şimdilik faal dostların programlarına bakalım. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda aynı mekânda Ahmet Ayhan Çitil, Şahin Uçar, Ali Utku, Tahsin Görgün, Sadettin Ökten, Osman Karatay, Metin Kayahan Özgül, Ayhan Bıçak, İsmail Yakıt ve Ahmet Güner Sayar hocalarımız düşünce ikliminde dinleyicilerini kanatlandıracaklar. Edebiyat yolculuğuna çıkacak şair ve yazarlarımız ise Hatice Şahin, Necmettin Turinay, Ömer Lekesiz, Rafet Elçi, Metin Savaş, Hasan Erdem, Güray Süngü, Kudret Ayşe Yılmaz, Ali Ayçil ve Osman Çeviksoy. Her biri alanında seçkin isim. Hakikaten Bursalılar şanslı. İlmî ve edebî bakımdan müstesna programları takip edebiliyorlar. Bugüne kadar yapılan programlar bir hayli ilgi görmüş. Bursa Büyükşehir Belediyesi süreli yayınlara da önem veriyor. Aylık Şehir Postası, vatandaşları gelişmelerden haberdar ediyor. Bursa Günlüğü ise bir kültür, sanat ve edebiyat dergisi. Son sayısında “Edebiyatın Bursa’yı Keşfi”, dosya konusu. Dergi, iyi yazarların seçkin yazıları ve zengin muhtevasıyla hem gözümüzü hem de gönlümüzü dolduruyor.” Dedi.

Gençlere Tiyatro İmkanını Sağlamış…

Yardım; “Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali”nin 24’ncüsü 14-19 Ekim tarihleri arasında belediye ile Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın işbirliğiyle gerçekleşti. Yerli ve millî tiyatronun temelleri bu güzel şehrimizde atılıyor. Son olarak Bursa Günlüğü Dergisi’nin Deneme Yarışması dikkatimi çekti. Sağlam bir seçici kurulun bulunduğu yarışmaya son başvuru tarihi, 6 Mart 2020. Gençler deneme yazmayı sever. Bunu Yazı Editörlük ve Medya Kursu’muzda hep gördüm. Galiba gençler şiirden sonra edebî tür olarak en çok denemeyi seviyor. Bilhassa bu yarışmayı kaçırmamalarını tavsiye ederim. Zira bugün tanıdığımız, eserlerini büyük bir takdir ile okuduğumuz pek çok edebiyatçı (Halide Edib, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Abdülhak Şinasi Hisar, Cahit Sıtkı Tarancı, Attilâ İlhan vd.) önce yarışmalarla keşfedilmiş daha sonra edebiyat yolculuğuna devam etmişler. İlgililer, iletisim@bursagunluğu.com e-posta adresinden detaylı bilgi alabililir. Müzmin muhaliflerin aksine Türkiye’de çok güzel şeyler oluyor. Bursa’daki kültürel atak, bu iyi işaretlerden biri sadece. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş’ın şahsında emeği geçen kültür sanat ekibini yürekten kutluyorum. Cümle dostlara ve Bursa yârânına selam olsun!” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?